ABPI KÂMİL EFENDÎ

ABPI KÂMİL EFENDÎ (Selânikli)

Muallim lstanbulda yeni usûl ilk iptidai mektebini açan zattır, Sülevmanivedekî Taş mektepte acılan bu okul, îsrtanbulda eski mahalle mekteplerinin birer birer kapanarak yerlerine venİ ilkokulların açılmasına. Türkiyede büyük ki Tasmektep onun idaresine verilmiştir. Abdi Kâmil Efendi bu ilk teşebbüsünün muvaffakiyetinden cesaret alarak Şemsülmaarif adiyle büyük bir hususî okul açmıştır. (B. : Şom süLmaarif).

1857 de Selanikle doğmuş, rüşdiye tahsilini bu şehirde bitirdikten sonra, bir müddet vilâyet kaleminde mülâzemet ile kâtîbllk etmiş, 20 25 yaşların arasında Istanbula gelerek bazı zengin çocuklarına huşum dersler vermeğe başlamış, öğretmenlikteki ehliyeti Maarif Nazın Münif Paşanın gözüne çarparak Nazırın oturduğu Süleymaniye asmttode ki Taşmektcp onun ibaresine verilmiştir. Abdı Kâmil bu mektepte kendi yazdığı yeni bir elifba ile okutma ve öğretme usulünü tatbik için daha geniş bîr imkân bulmuş, Taşmektcp de îstanbulda parlak bir rağbet görmüştü. Abdi Kâmil Efendinin son yılları, fazla çalışma neticesi asabi bîr hastalık üe geçmiş, mektep muhitinden ayrılarak maarif müfettişi olmuş, tekaüt edilmiş ve 1929 Emincikânunımda 72 yaşında olarak ölmüştür.

Mebadü Kıraat adında bir elifbası, muhtelif sınıflar için bir kıraat serisi, Tecvıd, İlmihâl ve Kavaidi Türkiye adında açık türkçe yazılmış ders kitapları vardır.

ABPI PAŞA (Abdürrahman)

On yedinci asrın Türk müverrih ve şairlerinden, devlet adamı: Enderunu hümayun gılmanları a rasmdan yetişmedir. Anadoluhisariıdır; pek küçük yaşta saraya girmiş. 1650 deHasodaya alınmış. Dördüncü Mehmedüı ilk yıllarında kendi adına nisbetle anılan bir tarih yazmağa başlamış, sır kâtibi ve rikâbdar otmuş, 1669 da vezirlikle çırak edilerek nişancı tayin edü mis ve bu vazifede on üç yü kalarak îstanbnl dakı saram, devrin irfan erbabının toplandığı bir yer olmuştu. Sohbeti temiz, zarif bir vezirdi, şür ile uğraşır, yazdığı şeyleri meclisindeki münevver ahbablanna gösterip okumaktan zevk duyardı.

16S2 de Basra valisi, 1688 de Kandiye muhafızı, 1691 de Sakız muhafızı olmuş ve bu adada Ölmüştür. “Vakayiname” adını verdiği eserine Basra valiliği ile îstanbuldan ayrıldığı tarihe kadar devam etmiştir, ki Türkiye imparatorluğu tarihinin orijinal kıymette kaynaklarından biridir.

Yorum bırakın