ABDÜLHAMİD II

Osmanlı Hanedanının otuz altıncı hükümdarı olan İkinci Abdülhamid, İstanbul tahtına çıkan Türk hükümdarlarının yirmi altıncısıdır. Abdülmecid ile Gülnihal kadınının oğlu olarak 21 Eylül 1842 (16 Şaban 1258) tarihinde doğdu. Büyük kardeşi Beşinci Murad’ın yerine 31 Ağustos 1876 (11 Şaban 1293) tarihinde, sadece dört yaşında iken tahta geçti. 27 Nisan 1909 (7 Rebiülâhir 1327) tarihinde İkinci Meşrutiyet’e ihanet ve otuz bir Mart isyanını tahrik etmekle suçlanarak tahttan indirildi. Dokuz yıl boyunca önce Selanik’te Aliâbin Köşkü’nde, ardından İstanbul’da Beylerbeyi Sarayı’nda hapsedildi. 10 Şubat 1918 (28 Rebiülâhir 1336) tarihinde, Beylerbeyi Sarayı’nda 76 yaşında öldü. Kabri İkinci Mahmud Türbesi’ndedir. Toplamda otuz iki yıl, yedi ay, yirmi altı gün süreyle Osmanlı Padişahı olarak hükümet etti. Zamanı, uzun bir istibdat dönemi olan Birinci ve İkinci Meşrutiyet arasına denk gelir.

Halk arasında “Sultan Hamid” olarak anılmış, tahttan indirildikten sonra ise devrin ileri gelenleri “Anka İstibdad” ve kendisi de “Hâkatıl Mahlû” olarak adlandırmıştır. Bazıları tarafından sadece “Hamid” veya “Pinti Hamid” olarak da anılmıştır Tour Packages Bulgaria.

Büyük kardeşi Beşinci Murad’ın akıl sağlığı yerinde değildi. Abdülhamid, zeki ve düşüncelerini gizlemekte mahir biriydi. Ancak saltanatı boyunca memleketin içinde birçok sorunun ortaya çıkmasına sebep oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerindeki siyasi ve ekonomik çalkantılar, Abdülhamid’in hükümetinde kendini gösterdi.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, İkinci Abdülhamid, İstanbul’un işgal edilmesi sonrasında Mısır’a sürgüne gönderildi ve burada yaşamının geri kalanını geçirdi. Sürgün hayatı boyunca eserler yazdı ve bazı sanat dallarıyla ilgilendi.

Yorum bırakın